banner
  biografie cv archief contact

 

 

Beschrijving: http://www.godelievegeurts.com/achterg/portretklein.jpgIJzersteen en vederlicht

De beelden van Godelieve Geurts zijn krachtig, ruig, letterlijk ijzersterk. Ze kunnen tegen een stootje. Tegelijkertijd zijn ze speels en avontuurlijk en hebben, ontegenzeggelijk, een poëtisch-magische uitstraling.
Godelieve boetseert plaatstaal, tekent in de ruimte met betondraad en schildert als het ware met kleurrijk sloopijzer.

Middel onorthodox, doch zeer geraffineerd gebruik van slijpschijf en lasapparaat vertelt zij een geheel eigenzinnig en altijd eigenaardig verhaal dat gaat over de wereld der dingen; de gewone, zoals vogels, stoelen, lampen en, recentelijk, mensen; maar ook de exotische dingen, die van de binnenwereld; lichtgevende salamanders, trapjes-naar-de-oneindigheid, vlijmscherpe assemblages van strandscenes en aandoenlijke vleermuizenfamilies.

Deze beeldhouwer heeft de gave om zowel vanuit de werkelijkheid als vanuit de verbeelding met haar ideeën aan de haal te gaan. Op beide sporen geldt echter steeds hetzelfde kwaliteitscriterium: uitbeelding moet passen bij de inhoud.
Gezegend als zij is met een verfrissend authentieke houding ten opzichte van de diverse beeldhouwtechnieken en mogelijke moderne materialen, schept Godelieve intrigerende beelden die, eenmaal ervaren, niet snel van de harde schijf verdwijnen. Bovendien weet zij dikwijls het Toeval tot grootse, toepasselijke en verrassende daden te verleiden. Haar beelden zijn in aanzet eenvoudig, helder en volstrekt eerlijk, maar ze hebben de, moet ik zeggen, zeer hebbelijke gewoonte om de fantasie van de beschouwer onvermoede kanten op te sturen.En soms vervult dat dromen waarvan je niet eens wist dat je ze had!

Hetgeen natuurlijk het bekijken en, in nog grotere mate, het bezitten van haar werk tot veelbelovend, persoonlijk en inderdaad nooit-eindigend avontuur maakt.

Rob Kars,  Kaapstad, 3 april 2009